Allergivänliga möbler och leksaker
Allergivänliga möbler och leksaker

Allergivänliga möbler och leksaker

Vad du än köper till barnrummet är det viktigt att det är allergivänligt och säkert för barn. Möbler ska vara hållbara och säkra, färger ska vara allergivänliga och leksaker ska vara CE-märkta. Du kan hitta miljövänliga barnmöbler hos en rad olika varumärken som både fokuserar på hållbarhet, säkerhet och design. Dessa varumärken har ofta möbler till barn i olika åldrar.

Satsa på ofärgat trä om du är osäker

Färger är fantastiska och kul att leka med när du målar barnrummet men en del färger kan vara farliga. i Sverige och i Europa är alla barnmöbler tvungna att ha giftfria färger, men om du ändå är osäker kan du köpa möbler i omålat träslag och i så fall måla om själv med färger du köper i färgaffären. Trä är i och för sig väldigt vackert även om det är ofärgat och du kan istället välja färgglada textilier om du hellre vill det. Om du emellertid väljer omålade trämöbler så måste du tänka på att allt trä måste behandlas på något sätt. Det är just den behandlingsmetoden som kan vara farlig för barn. Ett tips är att alltid kolla efter märkningarna FSC och PEFC.

Glöm inte plantor i barnrummet

Det är bra att ha plantor i ett barnrum men tänk på att sätta eller hänga dem högt så barnet inte kan komma åt dem. Plantor är luftrenande och fina att omge sig med. De bidrar också med en klick färg. Ett bra tips är att inreda med så kallade airplants, de behöver ingen jord men du behöver spraya dem med vatten eller lägga dem i en vattenskål någon halvtimme då och då.

Handla på vintage

Äldre barnmöbler vars syntetiska ämnen och liknande har hunnit gå bort med åren är ett bra alternativ. Det är nämligen nyproducerade möbler och tyger som fortfarande innehåller gifter. Köper du barnmöbler som är många år gamla och väljer att måla om dem eller skrapa dem själv, sparar du också pengar och undviker att sätta ett negativt klimatavtryck.

OBS! Tänk på att när du målar om eller skrapar äldre möbler så kan färgen släppa ifrån sig bly och andra ämnen. Ett tips är då att använda munskydd och att göra förarbetet innan ommålning utomhus och absolut inte i barnrummet. Välj sedan rätt färg att måla om med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *