Säkerhet i barnrummet
Säkerhet i barnrummet

Säkerhet i barnrummet

Planera inredningen av barnrummet

När ska man egentligen inreda barnrummet för den första bebisen? Svaret på den frågan har många väntande föräldrar undrat över och svaret är egentligen – när du vill. Dock brukar de flesta gravida påbörja sin inredning i vecka 24 av graviditeten. Anledningen är att man har alltför mycket att göra i slutet av graviditeten och dessutom brukar framför allt mamman vara väldigt trött av den tunga magen. Börja planera i god tid så fort ni vet att ni är gravida. Leta i magasin som Sköna hem eller Elle Decor och gå in i butiker för att hitta inspiration.

Gör en skiss

För att göra idéer till verklighet kan det vara bra att göra skisser av barnrummet. Lägg in dina olika idéer och gör olika skisser för att i slutändan bestämma er för vad det är ni vill ha. Ett bra tips är att skaffa er ett ritprogram och göra en 3D-version av rummet. Det finns många gratisprogram att ladda ner på internet och vill du ha ytterligare funktioner kan du köpa till dem för ett visst pris. Ett ritprogram är bra att ha om du i senare skede vill göra om hemmet i övrigt.

Fokusera på lärande och fantasi

Ett barn börjar redan i tidigt stadium att upptäcka och lära sig om den nya världen. Därför ska barnrummet fokusera på både lärande och fantasi. Även ett mycket litet barn vill och behöver omge sig med vackra färger, glada motiv och intressanta former. Det ska också vara mysigt att vara i rummet. Till en början sover kanske barnet i ert rum men du bör i alla fall ha ett barnrum eller en avskild del av ett rum till barnet.

Använd inte onödiga dekorationer

I vardagsrummet och i sovrummen gillar vi ofta att ha prydnadsföremål bara för att det ska se snyggt och inbjudande ut. Visst ska också barnrummet vara fint att gå in i men undvik onödiga prylar som barnet inte har användning för. Ett bra tips är då istället att inreda med leksaker, som att sätta upp en hylla och ställa alla små söta gosedjur på.

Färgsätt med 60-30-10 principen som innebär att du färgsätter med 60% basfärg, 30% kompletterande färg och 10% detaljer i annan färg som blir som en kontrast. Det kan vara barnets älsklingsfärg eller en färg ni tycker passar in till barnet beroende på om det blir en flicka eller en pojke.

Hur ofta ska man byta inredning i ett barnrum?

Med tiden vill du säkert byta inredning i barnrummet men gör det inte för ofta i början. När barnet blir lite större och utvecklar egna åsikter så kan han eller hon få hjälpa till men i början är det bra om barnet inte behöver vistas i olika färgskalor och dekorationer var och varannan månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *